Conventia civila de prestari servicii poate fi incheiata pentru efectuarea unor activitati ce au caracter intamplator sau ocazional si care exclud subordonarea prestatorului fata de platitorul venitului.
In prezent, reglementarea legala a contractelor civile de prestari servicii, cunoscute in practica si sub denumirea de conventii civile, este data de art. 1.851 din Noul Cod Civil, potrivit caruia contractul de antrepriza este contractul prin care antreprenorul se obliga ca, pe riscul sau, sa execute o anumita lucrare, materiala ori intelectuala, sau sa presteze un anumit serviciu pentru beneficiar, in schimbul unui pret.
Astfel, prestarea unui serviciu, executarea unei anumite lucrari, materiale ori intelectuale se pot realiza de catre o persoana fizica neautorizata in baza art. 1.851 din Noul Cod civil.
O persoana fizica neautorizata va putea sa execute o lucrare materiala ori intelectuala sau sa presteze un serviciu in baza art. 1851 din Codul civil numai cu titlu ocazional.
Conventia civila nu are o durata determinata, insa caracterul activitatii trebuie sa fie cu titlu ocazional.
Pentru incheierea unei conventii civile este necesara indeplinirea conditiilor care stau la baza incheierii oricarei conventii civile astfel cum au statuat, in practica, organele fiscale mentionate mai sus.
Totodata, contractele de prestari servicii trebuie sa respecte criteriile care definesc preponderenta existentei unei activitati independente stabilite de pct. 19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal:
– libera alegere a desfasurarii activitatii;
– libera alegere a programului de lucru;
– libera alegere a locului de desfasurare a activitatii;
– riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul;
– activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti.
Asadar, veniturile din conventii civile sunt tratate incepand cu anul 2011, indiferent de optiunea catre impozit anticipat sau final, drept venit din activitati independente potrivit art.521 din Codul fiscal.
Incheierea unui contract civil de natura celor reglementate la art. 52 din Codul fiscal este posibila doar in situatia desfasurarii unor activitati cu caracter pur intamplator.
Continuare articol si sursa: Aici https://legislatiamuncii.manager.ro/a/7724/in-ce-conditii-se-poate-incheia-o-conventie-civila.html
Contabilitate si expertiza financiara in Alba Iulia.